Degnemoseløbet 2024 i Ugeavisen Brønshøj-Husum

Da løb blev populært, startede de i Degnemosen


Ugeavisen Brønshøj Husum skriver

Idræt: Det er 50 år siden at Danmarks næstældste motionsløb for offentligheden blev startet. Der skyllede en bølge af løbeentusiasme ind over landet i forbindelse med OL i 1972, hvor man kunne se en amerikaner vinde et maraton i det mere udbredte fjernsyn. Løbeklubberne skød op i alle bydele, men når man skulle træne, og løbe en tur som anses som ganske almindeligt i dag, blev man nærmest set som en galning, fortæller Degnemoseløbets mangeårige, nu forhenværende, formand Carsten Renneberg.

– Man løb der i sin campinghabit eller hvad man nu havde. På gader og stræder. Det var folk slet ikke vant til, fortæller han.

Selv blev Carsten også bidt af løb og deltog første gang i Eremitageløbet i 1981. Nogle år senere opdagede han det lokale Degnemoseløbet, hvor han har løbet med siden 1985.

– Jeg havde en drøm om at vinde det, men jeg kom aldrig videre end at blive nummer to i 1999. Jesper Olsen blev nummer 1, fortæller Carsten.

– Så derfor var det jo sådan, at hvis jeg ikke kunne vinde det, så måtte jeg eje det, siger han med et grin.

Da det blev tid til at føre det historiske løb videre, startede han løbeklubben, som i dag står bag motionsløbet og blev selv formand fra 2005 til 2017.

I dag er Carsten stoppet med at løbe på grund af sygdom, men han stadig med ved løbet som vejviser og hjælper.

– Jeg bor lige ved siden af, så det har altid været en del af mit liv. Så det skulle fortsætte og med respekt for den oprindelige initiativtager Birger Olsen, som var primus motor. Det var hans hjertebarn og det blev mit.

Har ikke mistet modet

Det særlige ved Degnemoseløbet er måske mest af alt, at det stadig er der og at hele historien er bevaret på klubbens hjemmeside. – Degnemoseløbet er et lille, hyggeligt familieløb. Det særlige er, at det har overlevet. For der blev lavet mange motionsløb, men Sparta har slugt de fleste. Så Degnemoseløbet har vist sig langtidsholdbart og har holdt fast. Vi har ikke mistet modet, siger Carsten. Senere tilføjer han, at der jo ovgså er præmier til tolv forskellige aldergrupper.

– Det ser man ikke andre steder. Traditionen tro kommer der en del hurtige løbere for at vinde klasserne. Mange motionister kommer år efter år og ikke mindst en del familier, som også kommer år efter år hvoraf nogle er rene løbefamilier og andre hvor 1-2 løber og resten hepper. Der er gratis træning ved startstedet ved Friluftsscene på Bellehøj hver lørdag, klokken 9 frem til løbsdagen den 6. april 2024. Ruten går op og ned af bakkerne i Bellahøjparken og ved Degnemosen. Degnemoseløbets 50 års jubilæumsløb afholdes i år for 48. gang lørdag den 6. april 2024. Løbet holdt pause under corona. Løbet er det næstældste motionsløb som er åbent for alle.

Læs i Ugeavisen Brønshøj Husum

 


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *